BARDZO CZEKOLADOWE CIASTKA

HEJ!

Pogoda za oknem nie zachęca do spacerów - w UK od 3 dni leje... :/ W związku z tym, postanowiłam sobie umilić to pieczeniem bardzo czekoladowych ciastek. 
Przepis jest szybki, prosty i baaardzo zadowalający! Wychodzi ok 15 ciastek, w zależności od wielkości. Na pewno już widziałyście nie raz takie ciacha.
Działamy!

***
HI!

Weather outside isn`t good for walks - in the UK 3 days it rains...: / So I decided to bake
 a chocolate cakes. The recipe is quick, simple and sooo satisfying! It`s about 15, depending the size. 



SKŁADNIKI
  • 200 g masła
  • 300 g cukru drobnego (uważam, że 150 g wystarczy w zupełności)
  • 1 duże jajko
  • ok 275 g mąki
  • ok. 75 g kakao (ja dodałam odrobinę więcej)
  • trochę mleka (tylko, jeżeli ciasto wydaje się być zbyt suche)
  • czekolada mleczna, biała, gorzka - jaką tylko chcecie (ja dodałam 150 g białej i 150 g mlecznej)

Ucieramy masło z cukrem - jeżeli macie możliwość, zróbcie to mikserem. 
Dodajemy jajko i zaraz po wymieszaniu suche składniki. I jeśli tutaj pojawi się problem z konsystencją ciasta, należy dodać odrobinę mleka (mi wystarczyło ok 100 ml). Łamiemy czekoladę na zadowalające nas kawałki :) i dodajemy do masy. Formujemy kule i spłaszczamy.
Ciastka układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia w odległości ok. 3 cm - im dalej tym lepiej tak naprawdę. Możecie się spodziewać tego, że raczej się skleją, ale to nie problem - wystudzone pięknie odchodzą.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez ok 11 min - NIE DŁUŻEJ! Po wyciągnięciu będą wyglądały jak niedopieczone, ale musicie mi uwierzyć, dojdą do siebie. Zbyt długie pieczenie sprawi, że po wystygnięciu będą jak kamień.

SMACZNEGO! :)

***

INGREDIENTS
  • 200 g butter
  • 300 g of fine sugar (I think 150 grams is better)
  • 1 large egg
  •  275 g flour
  • 75 g of cocoa (I added a little bit more)
  • a dash of milk (only if the dough seems too dry)
  • milk chocolate, white, bitter - what you want (I added 150 g of chocolate milk and 150 g of white milk)


Grind the butter and sugar - if you have the opportunity, do it mixer. Add the egg and after mixing the dry ingredients. And here if is a problem with the consistency of the dough, add a dash of milk (I add 100 ml). We break the chocolate into pieces satisfactory us :) and add. 
We form the balls and flattens.
Cookies arrange on a baking sheet covered with baking paper at a distance of 3 cm - the farther the better. You can expect that, rather them sticking, but this isn`t a problem.

Enjoy!



Comments